web statistics


Analisa Superforex

Discussion in 'Analisa Teknikal' started by Raiyan9259, Aug 21, 2019.

 1. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Pelabur hari ini menjangkakan penerbitan minit-minit dari mesyuarat terbaru Rizab Persekutuan. Laporan itu harus sampai pukul 18:00 GMT.

  Walaupun Rizab Persekutuan sangat berhati-hati untuk tidak menjanjikan sebarang pelarasan dasar monetari selepas penurunan harga pertama yang dilaksanakan baru-baru ini, para pelabur akan membaca laporan dengan mata yang tajam, mencari petunjuk untuk mengurangkan kadar lain. Sekarang tawaran untuk pemotongan September semakin meningkat, tetapi jika sesuatu yang seperti itu akan datang tidak lama lagi, perlu ada petunjuk dalam beberapa minit.

  Rizab Persekutuan adalah bebas daripada Presiden, tetapi Donald Trump terus berhujah untuk melonggarkan dasar monetari yang lebih agresif. Presiden Amerika Syarikat mengehendaki penurunan kadar faedah 1%, ditambah dengan pakej rangsangan, yang seharusnya menjadikan dolar lebih lemah dan memudahkan perdagangan.

  Sebelum minit dikeluarkan, kami juga mengharapkan data jualan rumah pada bulan Julai. Laporan itu dijangka menunjukkan pertumbuhan 2.5%. Sekiranya tidak, ia tidak akan menjadi baik.

  Hari ini juga akan menjadi penerbitan mingguan laporan Pentadbiran Maklumat Tenaga mengenai inventori minyak mentah.
   
 2. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Hari ini tumpuan kami akan kekal di Eropah apabila kami melihat pasangan mata wang EUR / GBP. Selepas mencapai puncak utama 0.9396 pada 9 Ogos, pasangan itu telah berundur. Walau bagaimanapun, minggu ini mungkin melihat permulaan gelombang menaik baru.

  Pound British sepenuhnya di bawah pengaruh berita Brexit. Minggu ini PM Inggeris Boris Johnson sibuk bertemu pemimpin Eropah. Beliau telah bertemu dengan Kanselir Jerman, Angela Merkel, yang memberitahu dia mempunyai 30 hari untuk membuat dua rancangan alternatif ke belakang di Ireland, kerana dia menegaskan bahawa EU perlu mengeluarkannya daripada perjanjian itu. Sekarang, dia perlu mencadangkan sekurang-kurangnya dua pilihan untuk apa yang dialihkan oleh orang Ireland supaya agar EU mempertimbangkan permintaannya.

  Dia bertemu dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang biasanya mempunyai sikap yang lebih keras daripada Merkel pada Brexit. Setakat ini, Jonhson telah mencadangkan backstop Ireland tetapi tidak mencadangkan apa-apa alternatif kepadanya, selain menunjukkan bahawa Ireland harus meninggalkan peraturan EU dan membentuk hubungan yang lebih ketat dengan United Kingdom sebaliknya. PM kebanyakannya cuba untuk menekan blok dengan melambai ancaman Brexit tidak ada di muka mereka, dengan harapan mereka akan menyerah kepada tuntutannya. Pendekatannya sejauh ini terbukti buruk bagi pound British dan kemungkinan akan terus melemahkannya.

  Sementara itu, mata wang tunggal Eropah terus menghadapi masalah lain, selain Brexit. Hari-hari ini banyak bercakap mengenai keadaan politik di Itali, di mana Perdana Menteri baru saja mengundurkan diri. Selain itu, data zon euro menunjukkan perlambatan ekonomi yang lebih cepat daripada yang dijangkakan sebelumnya. Walau bagaimanapun, PMI pembuatan dan perkhidmatan hari ini lebih baik daripada yang dijangkakan, jadi euro mungkin akan mengatasi pound, sekurang-kurangnya dalam jangka harian. Iaitu, melainkan minit dari mesyuarat dasar ECB mendedahkan sebarang pelan utama untuk melonggarkan dasar kewangan selanjutnya.


  [​IMG]

  Dari segi carta harian, hari ini kita mempunyai titik pivot untuk pasangan yang terletak pada 0.9140, dengan pasangan yang kini berdagang di atasnya. Tahap sokongan harian terletak pada 0.9117 dan 0.9092. Rintangan harian berada pada tahap 0.9165 dan 0.9188. Petunjuk analisis teknikal kini bercampur-campur tetapi mencadangkan penjualan yang kukuh mungkin menguntungkan dalam jangka masa harian.
   
 3. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Perhatian pelabur hari ini adalah pada simposium di Jackson Hole, di mana Jerome Powell, Ketua Rizab Persekutuan, dijangka bercakap mengenai rancangan bank pusat untuk ekonomi AS.

  Pidato ini akan bermula pukul 14:00 GMT dan mungkin menyentuh subjek pemotongan kadar faedah. Selepas Rizab Persekutuan melaksanakan penurunan kadar pertama dalam beberapa dekad baru-baru ini, pelabur mula membuat spekulasi bahawa akan ada pelarasan lanjut. Walau bagaimanapun, minit dari mesyuarat Fed pada bulan Julai tidak menawarkan sebarang asas untuk itu. Kini para penganalisis perlu memikirkan kata-kata Powell dan mencari petunjuk lanjut dalam ucapannya.

  Selain itu, pasaran juga sedang menunggu laporan mengenai pelantar minyak di Amerika Syarikat. Data minggu lepas menunjukkan penurunan dalam jumlah rig, tetapi rizab minyak minggu ini lebih tinggi daripada jangkaan.

  Secara umum, harga minyak telah berkurang buat sementara waktu disebabkan oleh permintaan yang semakin meningkat dan permintaan mengecil. Walau bagaimanapun, Kesatuan Eropah, China, dan mungkin juga Amerika Syarikat akan melonggarkan dasar monetari mereka, dan ini bermakna prospek ekonomi yang lebih baik dan lebih banyak permintaan untuk minyak, yang seterusnya membantu menstabilkan harga.
   
 4. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Hari ini kita akan melihat pasangan mata wang EUR / USD. Pasangan itu mengalami pemulihan ringan minggu lepas tetapi secara keseluruhan ia masih tidak kelihatan untuk pertumbuhan.

  Euro sekarang tidak mempunyai banyak insentif untuk mengukuhkan. Minggu lalu, mata wang tunggal Eropah mampu membuat sedikit kemelesetan terhadap USD disebabkan oleh peningkatan dalam konflik perdagangan antara AS dan China. Kerana perang perdagangan jauh dari resolusi dan Rizab Persekutuan tidak mempunyai mesej yang jelas mengenai dasar monetari, dolar berada dalam kedudukan yang tidak menentu, memberikan euro ruang pernafasan. Walau bagaimanapun, penerbitan hari ini mengenai sentimen perniagaan IFO Jerman adalah negatif, yang merupakan berita buruk bagi ekonomi zon euro. ECB dijangka akan mengurangkan kadar faedah tidak lama lagi, jadi euro mungkin akan lemah.

  Seperti yang disebutkan di atas, USD bereaksi negatif kepada peningkatan dalam perang perdagangan. China memukul semula Amerika Syarikat dengan tarif, sementara Amerika Syarikat memutuskan untuk melaksanakan tarif yang lebih tinggi daripada yang dirancang (15% dan bukan 10% yang diumumkan). Ini menunjukkan bahawa walaupun apa yang Trump terus berkata mengenai mahu perjanjian, perjanjian perdagangan sangat jauh. Hari ini kita menjangkakan pesanan barang tahan lama dari Amerika Syarikat dan jika laporan itu lebih buruk daripada yang dijangkakan (1.0%), dolar dapat melemahkan lagi.

  [​IMG]

  Dari segi carta harian, hari ini kita mempunyai titik pivot untuk pasangan yang terletak pada 1.1150, dengan harga yang kini didagangkan di bawahnya. Tahap sokongan harian terletak pada 1.1134 dan 1.1124. Rintangan harian terletak pada 1.1160 dan 1.1176. Petunjuk analisis teknikal yakin dengan mencadangkan penjualan yang kukuh pada pasangan ini.
   
 5. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Hari ini kita akan melihat pasangan USD / JPY. Kadar pasangan ini tidak mempunyai laluan yang jelas sekarang dan kita melihat beberapa perubahan dalam trend.

  Yen Jepun masih melalui pusingan pendek kekuatan dan kelemahan berdasarkan apa yang sedang berlaku di dunia. Kerana kedua-dua China dan Amerika Syarikat nampaknya tidak mahu memasuki perjanjian perdagangan, pasaran sangat tidak menentu. Sebaliknya, ini mendorong pelabur ke arah aset keselamatan seperti JPY. Pada hari-hari dengan berita negatif, yen mengambil alih dolar. Hari ini seolah-olah menjadi salah satu daripada hari-hari itu.

  Faktor yang paling penting bagi dolar Amerika hari ini ialah penerbitan indeks Keyakinan Konsumer pada sore hari. Oleh kerana hubungan yang semakin teruk di antara Amerika Syarikat dan China, dan kegagalan kedua-dua negara mencapai perjanjian perdagangan, pelabur mengharapkan penurunan dalam laporan ini. Sekiranya bilangannya lebih rendah dari jangkaan (ramalannya ialah 129), ini akan menunjukkan bahawa ekonomi Amerika Syarikat berada di bawah tekanan yang banyak. Akibatnya, USD mungkin melemahkan.

  Dari segi carta harian, kami mempunyai titik pivot bagi pasangan yang terletak pada tahap 105.72, dengan pasangan dagangan di atasnya pada masa ini. Tahap sokongan terletak pada tahap 105.12 dan 104.25, manakala rintangan terletak di 106.58 dan 107.19. Petunjuk analisis teknikal mencadangkan penjualan yang kukuh dalam jangka masa harian.
   
 6. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Hari ini tumpuan kami akan kekal di Eropah apabila kami melihat pasangan mata wang EUR / GBP. Ketidakpastian sekitar Brexit menjejaskan pasangan itu dengan ketara dan kita melihat kelemahan dalam pound kembali.

  Pound Britain masih dalam tekanan kerana Brexit, yang boleh dikatakan krisis politik terbesar di UK pada abad ke-21. Minggu ini kita dapati bahawa Perdana Menteri Boris Johnson berhasrat untuk menggantung Parlimen selama lebih dari empat minggu, membolehkan mereka kembali bekerja hanya pada 14 Oktober. Ini memberikan Parlimen hanya dua minggu perniagaan untuk melakukan sesuatu untuk mencegah Brexit keras. Merancang untuk melaksanakan langkah ini dengan menangguhkan Ucapan Permaisuri, yang dia bertanggungjawab untuk penjadualan, sepanjang jalan hingga pertengahan Oktober, pada dasarnya memperluas anggota parlimen yang dijadualkan pada musim panas yang dijadualkan. Pembangkang cuba membuat rancangan untuk mengundi PM keluar dari pejabatnya, tetapi jika Parlimen secara rasmi dibubarkan, mereka tidak boleh bertindak atasnya.

  Sementara itu, seminggu telah berlalu sejak Angela Merkel memberi Johnson tarikh akhir 30 hari untuk membuat rencana. Pada ketika ini, nampaknya Johnson hanya mahu United Kingdom ingkar ke Brexit keras pada 31 Oktober dan kemudian mengadakan pemilihan dan mungkin mengalihkan tanggungjawab untuk krisis kewangan yang akan berlaku kepada orang lain. Akibatnya, pound British semakin lemah berbanding semua mata wang utama.

  Pada masa itu, euro juga sedang berusaha untuk menangkapnya. Eropah sedikit kurang terjejas oleh konflik perdagangan AS-China dan mampu menstabilkan baru-baru ini. Walau bagaimanapun, ia masih kekal terdedah kepada laporan ekonomi yang lemah. Laporan perubahan pengangguran Jerman hari ini lebih buruk dari yang diharapkan, yang bukan tanda yang baik. Kemudian hari ini Indeks Harga Pengguna dari Jerman dan seluruh zon euro akan diterbitkan. Mereka sangat penting kerana mereka akan menunjukkan jika inflasi tidak berubah atau berkembang, yang seterusnya mempengaruhi dasar ECB.

  Dari segi carta harian, hari ini kita mempunyai titik pivot untuk pasangan yang terletak pada 0.9073, dengan pasangan yang kini berdagang di atasnya. Tahap sokongan harian terletak pada 0.9024 dan 0.8975. Rintangan harian berada pada tahap 0.9122 dan 0.9171. Petunjuk analisis teknikal mencadangkan jualan yang kukuh dalam jangka masa harian.
   
 7. Raiyan9259

  Raiyan9259
  Expand Collapse
  New Member

  Joined:
  Nov 29, 2016
  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Trend menurun yang didorong oleh konflik perdagangan antara Amerika Syarikat dan China, serta kemerosotan ekonomi di Australia, berterusan. Walaupun melemahnya trend pada bulan Ogos, ada sebab untuk menjangkakan peningkatan turun naik dan kesinambungan selanjutnya aliran menurun.

  Minggu ini AUD terus menurun berbanding mata wang utama dan mencapai paras terendah dalam 10 tahun berbanding USD. Pelabur minggu ini semakin cenderung untuk menangani aset yang selamat, memandangkan pengenalan tugas baru ke atas barang dari China pada hari Ahad dan kurangnya prospek mengakhiri konflik pada masa hadapan. Pada masa yang sama, mata wang komoditi juga lemah.

  Tambahan lagi, statistik makroekonomi dari Australia memberi tekanan kepada nilai AUD. Seperti yang diketahui minggu ini, jumlah pelaburan swasta pada suku kedua menurun sebanyak 0.5%, sementara pertumbuhan sebanyak 0.5% dijangka. Laporan mengenai sektor pembinaan juga negatif. Secara khususnya, jumlah kerja pembinaan yang siap dibina menurun sebanyak 3.8%, walaupun menurut ramalan, mereka seharusnya menurun sebanyak 4 kali. Bilangan permit pembinaan menurun sebanyak 9.7% pada bulan Julai, apabila kemerosotan dalam keadaan di sektor pembinaan tidak diramalkan sama sekali. Kesemua ini meningkatkan peluang yang sudah semakin tinggi pengurangan kadar sebelum akhir tahun ini.


  [​IMG]

  Adapun keadaan ekonomi di Amerika Syarikat, tentunya lebih meyakinkan, dan walaupun harapan para ekonom untuk permulaan kemelesetan, pada masa ini, kita dapat secara berkala melihat peningkatan penunjuk ekonomi. Khususnya, defisit perdagangan barangan asing menurun lebih daripada yang dijangkakan dan KDNK adalah sejajar dengan ramalan. Indeks keyakinan pengguna pada bulan Ogos adalah 135.1 mata, yang juga baik.

  Dalam keadaan ini, kami percaya bahawa tawaran untuk MENJUAL akan menjadi yang paling berkesan dalam jangka masa sederhana. Alat analisis teknikal yang paling banyak, termasuk pengayun Stochastic, memberi isyarat mengenai kesepakatan mengenai tren.
   

Share This Page